tiistai 10. toukokuuta 2022

 Hei SaiMelaiset !


Nyt on taimikoiden tarkastusaika ja pian päästää jo istuttamaan ja taimikoita hoitamaan! On myös tarjolla Metsä Groupin webinaareja 17.5, 18.5  ja 7.6. Mukana on  yksi kooste Metsälehti Makasiinista. Pian saatte myös kutsun seuraavalle metsäretkellemme. 

Mettäterveisin,
Irma, pj
040 555 4228

1) Metsä Groupin webinaarit 


17.5.2022 SEKAPUUSTON YLLÄPITÄMINEN METSÄNHOIDOSSA

Suomalaisessa metsänhoidossa pyritään nykyisin sekametsiin aina, kun se kasvupaikalle sopii. Edellisessä webinaarissa kerroimme sekaviljelystä uudistuksen yhteydessä ja tässä webinaarissa esittelemme keinoja sekametsän ylläpitämiseksi taimikonhoidossa. Aiheesta on kertomassa metsänhoitopäällikkö Tiina Laine Metsä Groupista ja Saija Huuskonen Lukelta.
Lähetys alkaa klo 18 ja kestää noin 1h.  Liity tapahtumaan tietokoneellasi tai mobiilisovelluksesta tästä linkistä.

18.5.2022 KOTIMAISEN PUUN KYSYNTÄ KASVAA

Metsäjohtaja Juha Jumppanen Metsä Groupista esittelee kotimaisen puun kysynnän kasvua investointiemme myötä. Tämän lisäksi puheenvuoron pitää Kalle Vanhatalo Tapio Oystä siitä, miten metsänhoidolla voi varmistaa metsän pysymisen elinvoimaisena. Puheenvuorojen jälkeen paneelikeskustelu. 

Webinaarin ohjelma:
18.00–18.25 Kotimaisen puun kysyntä kasvaa Metsä Groupin investointien myötä, metsäjohtaja Juha Jumppanen, Metsä Group
18.25–18.45 Miten metsänhoidolla voit varmistaa, että metsäsi pysyy elinvoimaisena, Kalle Vanhatalo,Tapio Oy
18.45–19.30 Paneelikeskustelu, jossa vastataan webinaariin osallistuvien kysymyksiin. Mukana paneelissa ovat Etämetsänomistajien puheenjohtaja Rauno Numminen, metsäpalvelupäällikkö Petri Kortejärvi OP, Juha Jumppanen Metsä Group ja Kalle VanhataloTapio Oy.

Voit osallistua webinaariin omalta kotisohvaltasi 18.5.2022 klo 18.00 alkaen tästä linkistä. Webinaari kestää noin 1,5h.
Ilmoittaudu webinaariin tästä.

7.6.2022 PEITTEISEN METSÄNHOIDON VAIHTOEHDOT

Miten peitteistä metsänhoitoa voidaan toteuttaa talousmetsissä? Metsänhoitopäällikkö Tiina Laine ja projektipäällikkö Ilkka Köntti kertovat erilaisista hakkutavoista turvemailla, miten jatkuvan kasvatuksen hakkuita voidaan toteuttaa suositusten, monimuotoisuuden ja taloudellisten tekijöiden kannalta.  Lähetys alkaa klo 18 ja kestää noin 1h. Liity tapahtumaan tietokoneellasi tai mobiilisovelluksesta tästä linkistä.


2) Kooste Metsälehti Makasiinista

Kooste "Keppimitan kuolema" (Sami Karppinen, Metsälehti Makasiini 3/2022)

*Tänä päivänä puiden mittaaminen mittakepillä tienvarressa on loppunut lähes kokonaan.

*2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tienvarsimittauksen korvaajaksi oli nousemassa tehdasmittaus. 

*Vuonna 2009 ilmestyi uusi mittaus, kuormainvaakamittaus. Se on syönyt tehdasmittauksen kuin tienvarsimittauksenkin osuutta. 

*Metsäasiantuntija Petri Manninen, Metsä Group: "Keppimittaus on kuolevaa kansanperinnettä. Kuormainvaakamittauksessa puutavara-auton kourassa oleva vaaka punnitsee kuitupuut samalla kun ne lastataan auton kyytiin. Kilot muutetaan kuutioiksi virallisten tuoretiheystaulukoiden muuntokertoimien avulla. Metsänomistajan suuntaan myös maksuliikenne nopeutuu, koska puumäärä on selvillä heti, kun kuorma on tehty."

*Puun tuoretiheys vaihtelee vuodenajan ja sijainnin mukaan. Esimerkiksi Etelä-Suomessa kuutio mäntykuitupuuta painaa tammikuussa 955 kg, mutta toukokuussa vain 872 kiloa. Pinomittaukseen verrattuna kuormainvaakamittaus on kustannustehokas ja tarkka. Samaan kuormaan voidaan lastata useiden mittauserien puita ilman, että niitä on tarpeen erotella kuormassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti