maanantai 10. huhtikuuta 2023

 Hei SaiMelaiset!


Pakkasaamuina hanki jo kantaa niitä, jotka mielivät raivaushommiin. Vielä jos tulisi vesisade ja sen jälkeen pakkaset, olisi hankikanto/hankiainen/hankikeli/hanki vieläkin kantavampi.

Tässä vielä muistin virkistämiseksi infoa tämän viikon tapahtumasta  Metsäkeskuksessa, tämän  ja seuraavan viikon webinaareista sekä muutama kooste.

Tiedoksi myös Suuri Metsäpäivä, joka järjestetään la 15.4.2023 klo 10-14 Ratakadulla UK-Koskimiehen alueella Lappeenrannassa.

Toiveikasta huhtikuuta,
Irma, pj

1) Seuraavan SaiMen tapahtuman teemana  on  metsään.fi:n uudet ominaisuudet ja erilaisten kartta-aineistojen hyödyntäminen. Niistä meille kertoo  metsätietoasiantuntija Jussi Kemppainen Suomen metsäkeskuksesta.  

Aika: pe 14.4.2023 klo 16:30-18:30
Paikka: Suomen metsäkeskus, Armilanlinna-kabinetti, Oppilaankatu 4, Lappeenranta

Ilmoittautumiset  viimeistään ti 11.4.2023 Irma Wellingille, irmawelling.iwell@gmail.com, 040 555 4228. 
 
2) Tapio Oy:n maksuttomat webinaarit

”Ilmastokestävyys osana metsätaloutta-uudet metsänhoidon suositukset”-webinaari  to 13.4 klo 9-11 ja ilmoittautua voit täältä:


”Metsien kasvu-metsänhoidon suositusten ajankohtaiswebinaari”  ke 19.4 klo 9-11:30 ja ilmoittautua voit täältä:


3) Kooste ”Metsäbiomassa säilyy uusiutuvana energialähteenä" (Anniina Jokinen, MT 31.3.2023)

*Biomassa pysyy sataprosenttisesti uusiutuvana. RED III-direktiivin neuvottelutulosta voidaan pitää suomalaisittain siedettävänä kompromissina. Jäsenvaltioiden ja toiminnanharjoittajien raportointivelvoitteita polttoaineiden kestävyyden todentamisessa kiristetään ja valtioiden mahdollisuutta myöntää investointitukia puun energiakäyttöön tarkennetaan. Kiinteiden biopolttoaineiden kohdalla yli 7,5 megawatin laitosten tulee hyväksyttää kestävyyskriteerijärjestelmä Energiavirastossa. Aikaisemmin  vaatimukset oli kohdistettu 20 megawatin ja sitä suuremmille laitoksille. Biokaasulaitosten kohdalla kokoluokkaraja säilyy 2 megawatin tasolla.

4) Kooste ”Luontokatoa ei pysäytetä vain luonnonsuojelualueilla” (Piia Elonen, HS 2.4.2023)

*Ilmastonmuutosta voi ratkoa teknologian keinoin: parantamalla energiatehokkuutta, vaihtamalla energialähteitä toisiin, ottamalla hiilidioksidia talteen jne. Mutta luontokadon kanssa on toisin. Kyseessä on pinta-alapeli: jako sen välillä, mikä tila jää luonnolle, mikä ihmisen muokattavaksi.
*Luontokatoa ei pysäytetä vain suojelualueita lisäämällä. Luontoa katoaa ja luonto heikkenee kaikkialla, missä ihminen toimii. Siksi keinoja pitäisi ulottaa myös muualle kuin perinteisen luonnonsuojelun alueelle - ohjaamalla maankäyttöä. 
*HS:n vaalitentissä maankäytön muutosmaksua kannattivat Sdp, kokoomus ja keskusta, perussuomalaiset vastustivat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti