perjantai 1. marraskuuta 2024

 Ehtoota Lemiltä!


1) Marraskuun metsäretkelle ehtii vielä ilmoittautua

SaiMen seuraava metsäretki tehdään ti 5.11.2024 klo 14-16 Lemin Ruomilla sijaitsevalle luonnonsuojelukohteelle. Siellä syvennymme METSO-metsien suojeluohjelman kriteereihin ja mahdollisuuksiin.
 
Opastajana meillä on metsäomaisuudenhoitaja Anu Rautiainen Metsä Groupin Lappeenrannan  piiritoimistolta. 
 
Ajo-ohje: Ruomintien kohdalta 769-772 käännytään Jokelantielle ja heti kohta oikealle Rokantielle, jolta viitoitus Ruomin metsästysseuran majalle. Autot jätetään metsästysmajan pihalle.
 
Kuva 1. Ruomin metsästysseuran majalle johtavan tien viitoitus.
 
 
Kuva 2. Parkkipaikkana Ruomin metsästysseuran majan piha.
 
 
 
Tarjoiluiden mitoittamiseksi ilmoittaudu Irmalle (irmawelling.iwell@gmail.com, 040 555 4228) viimeistään su 3.11.2024.  Kerro myös kimppakyytitarpeestasi Irmalle!
 
2) Mhy Etelä-Karjalan valtuustovaalit

SaiMen jäsenistä ehdokkaina ovat:

Lappeenrannan ehdokaslistalta:
Jari Karhu (nro 25)
Timo Saarainen (nro 27)

Lemin ehdokaslistalta:
Seppo Kangasmäki (nro 29)

Vaalien äänestysaika on 6.-27.11.2024 ja äänestää voi postiäänestyksellä tai sähköisesti.

Toivotaan heille vaalimenestystä!

3) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ja valtioneuvoston asetukseksi metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä  (METKA) annetun lain ja valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 1.1.2025

SaiMekin otti kantaa METKAn esitettyihin muutoksiin ja meidät mainitaan lausuntopalautteen antajien joukossa:

Esityksestä pyydettiin lausunnot seuraavilta tahoilta: Bioenergia ry, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, Energiateollisuus ry, Etämetsänomistajien liitto ry, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Kemijärven yhteismetsä, Koneyrittäjät ry, Kuusamon yhteismetsä, liikenne- ja viestintäministeriö, Luonnonvarakeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y., METO – Metsäalan Asiantuntijat ry, Metsäbiotalouden tiedepaneeli, Metsäpalvelutyönantajat ry, Metsäteho, Metsäteollisuus ry, oikeusministeriö, Posion yhteismetsä, Pääkaupunkiseudun metsänomistajat PKMO ry, Ruokavirasto, Sallan yhteismetsä, Sahateollisuus ry, Suomen ilmastopaneeli, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen Luontopaneeli, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus, Suomen yhteismetsät ry, Suomen ympäristökeskus, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f., työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö, Väylävirasto, WWF Suomi ja ympäristöministeriö. 

Lisäksi lausuntopyyntö oli nähtävillä maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulla. Lausunnon antoivat oikeusministeriö, ympäristöministeriö, Luonnonvarakeskus, Suomen metsäkeskus, Bioenergia ry, Energiateollisuus ry, Koneyrittäjät ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry, METO – Metsäalan asiantuntijat ry, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo, Metsäpalvelutyönantajat ry, Metsäteollisuus ry, Pääkaupunkiseudun metsänomistajat PKMO ry, Sahateollisuus ry, Saimaan metsänomistajat ry, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen tieyhdistys ry, Suomen yhteismetsät ry ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.. Kemijärven, Kuusamon, Posion ja Sallan yhteismetsä eivät jättäneet omaa lausuntoaan, mutta ovat mukana Suomen yhteismetsän ry:n lausunnossa. Valtiovarainministeriö ja Suomen ympäristökeskus ilmoittivat, etteivät ne lausu asiasta.

Hallituksen esityksissä muutokset ovat jäämässä maltillisimmiksi kuin lausuntokierroksella olleissa esityksissä:
-Uusien metsäteiden rakentamiseen ei myönnetä enää  tukea.
-Metsäteiden perusparannukseen voidaan myöntää tukea.
-Metsäkeskuksen tulee siirtää taimikon ja nuoren metsän hoidon tuen hakemus käsiteltäväksi seuraavana vuonna, jos hakemuksen vireillepanovuonna ei ole käytettävissä määrärahaa.
-Taimikon ja nuoren metsän hoidon tuki on 200 euroa hehtaarilta. Jos eteläisessä tai keskisessä Suomessa taimikon ja nuoren metsän hoidon yhteydessä syntyvää pienpuuta kerätään kohteelta vähintään 35 kiintokuutiometriä hehtaaria kohden ja pohjoisessa Suomessa vähintään 25 kiintokuutiometriä hehtaaria kohden, tuki on kuitenkin 250 euroa hehtaarilta. Korotetun tuen edellytyksenä on, että pienpuuta kertyy kaikilta keruualueen kuvioilta ja pääosin tasaisesti.

4) Terveiset MTK:n metsävaltuuskunnan seminaarista ja kokouksesta

Kuva 3. Mmm:n valtiosihteeri Päivi Nerg ja metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ja MTK:n järjestöpäällikkö Pertti Hakanen.



Osallistuin tilaisuuksiin Etämetsänomistajien Liiton edustajana. Lyhyet terveiset tilaisuuksista:
-Hallitusohjelmassa luvattu metsävähennyksen korotus 60 prosentista 75 prosenttiin tulee pöydälle keväällä 2025 (mmm:n valtiosihteeri Päivi Nerg).
-Sähkönsiirtolinjojen alle jäävistä maista korvauksia ei ratkaista lunastuslain uudistuksessa vaan ne ratkaistaan erikseen (MTK:n johtokunnan pj Juha Marttila).
-MTK on huolestunut harmaata suojelua edustavista ely-keskusten antamista  lakiin verrattavissa olevista suojakaistaohjeistuksista (raakut, rannat, kanahaukan pesät) (MTK:n metsävaltuuskunnan pj Mikko Tiirola).
-Metsäalalle ollaan organisoimassa kasvuohjelmaa (MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola).

5) MTV Katsomo: Millaista on omistaa metsää Suomessa?


6) Koosteita: Metsälehti 19/2024 ja Aarre 9/2024


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti