torstai 25. helmikuuta 2021

 Hei SaiMelaiset !Ei kannata tyytyä tuohon  Verohallinnon  määrittelemään metsätalouden kilometrikorvaukseen 0,25 €/km, kun se ei useinkaan kata kaikkia kustannuksia ! Katso oheisesta ohjeesta kuinka lasket ja ilmoitat todelliset kustannukset.

Metsäterkuin,
Irma, pj
040 555 4228

PS. Muistathan ilmoittautua to 4.3 vuosikokoukseen paikan päälle tai etäyhteyteen !


Kooste Metsäverokirjasta 2021 (Hannu Jauhiainen, Metsälehti)

HUOM ! Metsäverokirjan on tarkastanut Verohallinnon ylitarkastaja MMM Kari Pilhjerta.

Metsätalouden matkakulut

Metsätalouteen liittyvät matkakulut ovat kaikki vähennyskelpoisia. Palkansaajien verotukseen liittyvää omavastuuta ei ole.

Metsätalouden matkakulut voidaan vähentää todellisten kustannusten mukaan eikä tarvitse tyytyä

Verohallinnon ohjeiden mukaiseen oman auton kulukorvaukseen 0, 25 €/km (v-2021). Todellisten kustannusten laskennassa erotetaan kaksi tapausta A) auto ei kuulu metsätalouden kalustoon ja B) auto kuuluu metsätalouden kalustoon.

Metsätalouden matkoista tehdään kirjanpito, josta ilmenee matkan päivämäärä ja aihe. Matkan syy voidaan kirjata esimerkiksi muotoon: ”Taimikon raivausta kuviolla 23”.

A) Auto ei kuulu metsätalouden kalustoon

Kun metsätalouden matkakulut vähennetään todellisten kulujen mukaan, silloin lasketaan yhteen esimerkiksi auton vuosittaiset polttoaine-, vakuutus-, huolto- yms. kulut sekä laskennallinen poisto. Tämä summa jaetaan kaikilla vuoden mittaan ajetuilla kilometreillä. Saatu kilometrikustannus kerrotaan sitten metsätalouden ajokilometrillä ja saatu summa merkitään metsätalouden matkakuluiksi.

Kilometrikorvaus lasketaan kuluista, joissa arvonlisäverot ovat mukana. Henkilöauton kulujen arvonlisäveroja ei voi vähentää arvonlisäverotuksessa, jos autolla ajetaan vähänkin yksityisajoa.

Esimerkkilaskelma

Oman auton kulut 2020


Yleiskulut (vakuutukset, huollot, renkaat yms)

1 754,00 €

Polttoaineet

1748

Laskennallinen poisto 25 % menojäännöksetä 

5508

Yhteensä

9010

Kaikki ajokilometrit

21 382 km

Kustannus

0,42 €/km

Metsäajokilometrit

2240 km

Metsätalouden matkakulut 

940,80 €


B) Auto kuuluu metsätalouden kalustoon

Silloin kun auto kuuluu metsätalouden kalustoon, kaikki kulut vähennetään metsätalouden menoina. Arvonlisäverot kirjataan vastaavasti arvonlisäverotuksessa vähennettäviksi. Mahdollisen yksityiskäytön osuus on erotettava vähennyskelvottomaksi menoksi.


Päivärahat

Muualle kuin omaan metsään suuntautuvista matkoista (koulutus, metsämessut yms) voi tehdä päivärahavähennyksen, jos matkaa kotoa kertyy vähintään 15 kilometriä. Vähennyksen saa vähintään 6 tai 10 tuntia kestäviltä matkoilta. Päivärahan suuruus on 16 € (v-2021) yli 6 tunnin matkasta ja 29 € (v-2021) yli 10 tunnin matkalta. Retkeilyillä ym. matkoilla tulisi olla ammattiohjelmaa 4-5 tuntia päivässä, jotta matkakulut ja päivärahat voi vähentää.

Lemillä 25.2.2021

Irma Welling

040 555 4228

irmawelling.iwell@gmail.com


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti