maanantai 13. kesäkuuta 2022

Hei SaiMelaiset!


Nyt niitä on saatavilla, nimittäin sahatavaran ja sellun vientihinnoista pääteltyjä/johdettuja kantohintoja. Aika kaukana  ovat verrattuna  metsäyhtiöiden tarjouksiin. Alla kooste kolmen metsänomistajan näkemyksistä siitä, mitä puusta pitäisi maksaa.

Metsänomistajilla on hintaodotuksia ja toisaalta on tärkeää, että meillä on tehtaita ja tuotantoa ja että ne ostavat/saavat puuraaka-ainetta! 

Mettäterveisin,
Irma, pj
040 555 4228


 Kooste "Kuitupuukuution oikea hinta 50 euroa" (Mikko Riikilä, Metsälehti 10/2022)

*Erityisesti kuitupuukaupassa kolme isoa ostajaa määrittelevät hintatason. Metsäpäällikkö sanoo, että puun hinta määräytyy markkinoilla, mutta aivan täydellisiksi kuitupuumarkkinoita ei voi kehua.

*Aku Lampola, Lieksa: " Kyllä kuitupuun kantohinnan pitäisi tällä hetkellä olla 50 € tietämissä. Metsäyhtiöillä olisi helposti vara maksaa sen verran. Sahatavarakuution vientihinta on ollut parhaimmillaan jopa 600 €."

*Tukkipuun hintapyynnäön Aku Lampola haarukoi 150 € tienoille, kun se johdetaan viimeaikaisista sahatavaran vientihinnoista.

*Lampola tekee puukauppaa vuosittain, vaikka ostajien tarjoukset jäävät kauan odotuksista. "Haluan varmistaa, että tehtaat pystyvät toimimaan."

*Kalle Savolainen, Siilinjärvi: "Sahatavaran nykyisillä vientihinnoilla tukin hinnan pitäisi olla vähintään 100 €/kuutio, ehkä 130-140 €/kuutio olisi linjassa vientituotteiden hintaan. Ja kuitupuun kantohinta olisi samalla tapaa arvioiden 50 €/kuution luokkaa.

*Juho Rantanen, Kalanni: "Esimerkiksi puun myyjille tarjottavat hintatakuut ja erilaiset bonukset hämärtävät hinnoittelua. Kuitupuun hinnan pitäisi olla 50-60 € suhteutettuna nykyiseen sellun hintaan. Onhan metsäyhtiöillä aina välillä varaa ajaa tukkiakin sellun raaka-aineeksi."

*Rantasen mukaan sahojen kestäisi maksaa vähintään 100 € kuutiolta, kun sahatavaran vientihinta huitelee 400 € paremmalla puolella.

*1980- ja 1990-lukujen vaihteessa Länsi-Suomessa maksettiin mäntytukista yli 300 mk ylittäneitä kantohintoja. Vuoden 1991 rahanarvolla 300 mk vastaa nykyrahassa 78 €.

*Vuoden 1995 keskimääräinen mäntykuitupuun kantohinta oli 78 mk (13 €), viime vuoden rahan arvoon muutettuna se vastaa 21,5 €. Tänä vuonna viikolla 18. mäntykuitupuun keskihinta oli 18,6 €.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti