lauantai 23. heinäkuuta 2022

 Hei SaiMelaiset !


Löydät alta hankintahakkuukoosteen ja liitetiedostona kutsun Pro metsä-tilaisuuteen pe 12.8.2022 klo 12.

Hyvää keskikesän jatkoa,
Irma pj
040 555 4228

Kooste "Hankintapuuta moottorisahalla" (Kari Lindholm, Aarre 6/2022)

*Hankintahakkuut tehdään nykyään yleensä motolla, ja usein asialla on metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelu. Vain pienen osan hankintapuusta hakkaavat metsänomistajat itse.

*Ammattimetsurina työskennellyt Terho Pumpanen tehneensä 300 hehtaarin kokoisen metsätilansa hakkuut itse 1980-luvulta lähtien.

*Terho Pummppanen on sitä mieltä, että ammattitaitoinen moottorisahuri katkoo tukkirungot tarkemmin kuin metsäkone. Jos puussa on mutkia tai vaurio, koneellisessa korjuussa tukkikokoinen puu saattaa päätyä raakkipinoon. Omaa metsäänsä hakkaava metsänomistaja pyrkii katkomaan mutkaisetkin rungot niin, että pinoon kertyy tukkia. 

*Metsänomistaja Terho Pumpanen Sodankylä:"Maataloustraktori (Volvo-Valmet 505) on metsäkoneisiin verrattuna kevyt, eikä puiden kuljetuksesta jää myöskään urapainaumia maastoon. Kevyen kaluston ajoura on vain kolmisen metriä."

*Useimmiten Pumpasen hakkaama puu on päätynyt Metsä Groupille, koska Pumpanen on Metsäliiton omistajajäsen. Työ on ollut hänestä kannattavaa hankintalisän ja nuoren metsän hoidon Kemera-tuen turvin.

*Metsä Groupin maksama hankintalisä nostaa puun kuutiohintaa 50 kiintokuution jälkeen 1 eurolla, 100 kuution jälkeen 1,5 eurolla ja 200 kuution jälkeen 2,5 eurolla. Lisäksi yhtiö maksaa lisähintaa kuljetuskelpoisuudesta enintään 3,5 euroa kuutiolta, jolloin yli 200 kuution toimitus tienvarteen voi kohottaa peruskuutiohintaa yhteensä 6 eurolla (lehdessä 5,5 €, mutta 2,5+3,5=6) 

*Kemera-tukikelpoisissa leimikoissa nuoren metsän hoidon tuki ja pienpuun korjuutuki nostavat puun hintaa käytännössä 4-7 euroa kuutiolta.

*Hankintatyön arvo on verovapaata 125 kuutiometriin asti vuodessa.

*Aluevastaava Pekka Kasurinen, Metsänhoitoyhdistys Sodankylä: " hankintahakkaajien riveihin iskeneeseen katoon pääsyynä on heikentynyt kannattavuus. Kustannukset ovat nousset, hankintapuun hinta ei. Metsärahan ostovoima ei ole entisellään. Kun 1980-luvulla puukappatilillä sai uuden traktorin, nykyään tili riittää päältä ajettavaan ruohonleikkuriin. Kehnot taksat eivät houkuta metsänomistajia hakkuille."

*Johtaja Antti Härkönen, Metsänhoitoyhdistys Koillismaa: "Pienille hankintayrittäjille on työtä pienien kuvioiden hoitoharvennuksissa, jotka eivät ole kannattavia puuta ostaville yhtiöille. Firmat eivät päästä omia motoketjujaan hanttihommiin. Ongelmana on myös hankintapuun epätasainen saatvuus ja laatu sekä vaihteleva toimintavarmuus. Metsänomistajien oman työpanoksen vähentyminen johtuu vaativasta hakkuutyöstä ja hankintakaupan tiukoista ehdoista. Korvaus menetetystä vapaa-ajasta on melko pieni. Ensiharvennukselta pätevä sahuri saa toki jonkinmoisen palkan. Osaava moottorisahuri tekee harvennuksella 5-7 kiintoa päivässä. Maaliskuusta lähtien kohonneet polttoaineiden hinnat ovat lisänneet puun korjaajien ja kuljettajien polttoainekustannuksia. Katteet kärsivät kaikilla, ja paineita on puun hinnan nostamiseen. Metsäteollisuudella on maksukykyä, mutta maksuhalut ovat hakusessa. Puulle on kysyntää."

*Suuria puumääriä käyttävät yhtiöt varmistavat puunsaantiaan pystykaupoilla, joissa yhtiö osataa hakkuuoikeuden ja joissa puiden hakkuusta ja lähikuljetuksesta vastaavat ostajan käyttämät sopimusurakoitsijat.  

*Hankintahakkaajien tien varteen toimittamista tukeista maksetaan jopa vähemmän kuin samasta puutavaralajista pystykaupoissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti