torstai 24. elokuuta 2023

 Hei SaiMelaiset!


Tässä elokuisia metsäterveisiä matkan varrelta ja Suomen Metsämuseo Lustosta! 
Irma, pj (040 555 4228) 


1) Viimekertaiseen Metsästäjä-lehden koosteeseen sain jäseneltämme Ismo Minkkiseltä hyvää pohdintaa ja laitan Ismon pohdinnan tähän:

"Mielenkiintoista, että riistametsäohjeet korostavat tiheikköjä. Kuitenkin kanalintututkimusten mukaan nuoret metsät pitäisi harventaa ajoissa - toki tiheikköjä jättäen. Kuten tunnettua isot kanalinnut tarvitsevat "kiitoradan" ja hyvän näkyvyyden. Eli hoitamaton nuori metsä ei ole teeren ja metson aluetta.

Samoin Norjalaiset metsotutkimukset ovat havainneet, että metson soitimille on yksi tyypillinen ominaisuus: ne ovat paikoissa, jotka pysyvät pitkään muuttumattomina. Eli hakkuissa kannattaa välttää kohteita, joissa muutokset ovat luonnostaan hitaita, kuten karut suon laidat ja mäkien lakialueet. Jos on tunnettu metson soidin, tulee ympäristöä käsitellä ajan kuluessa vaiheittain niin, että koko ajan lähiympäristössä (n. 300 m säde) on 2/3 metsistä vähintään 8 metristä."


2) Kun ikää karttuu, niin keventämällä työvälineitä jaksaa vielä liki entiseen tahtiin. Matkalla Suomen Metsämuseo Lustoon hankin kokeilumielessä kevyemmän (paino 2,5 kg), ruostumattomasta teräksestä valmistetun  pottiputken. Pottiputken on valmistanut Juhani Ahvenainen Punkaharjulta ja se on kuvassa vasemmalla:




3) Lustosta hankin myös ”Metsät ja tulevaisuus” -kirjan (Vuosilusto 14, Metsähistoriallinen Seura ry,). Sisällysluettelo näyttää tältä:






4) KoosteitaMetsälehti Makasiinista 5/2023




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti