keskiviikko 28. toukokuuta 2025

 Hei SaiMelaiset!

On Suvivirsi-viikko  ja pääsemme laulamaan  ”Puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa”!


Tiedoksi  seuraava metsäretkemme ke 11.6.2025 Tarmo Hjerpen metsiin ja 26.5 metsäretken kuvakertomus  sekä koosteita Metsälehdistä.

1) Ke 11.6 klo 17-20  Metsäretki jäsenemme Tarmo Hjerpen metsään Savitaipaleen Kaskeinkylään. Teemana FSC-kriteeristön toimenpiteet ja riistaystävällinen metsänhoito. Oppaina UPM Metsän edustajat (metsäasiakaspäällikkö Jouni Kohonen ja FSC-asiantuntija)  ja Tarmo Hjerppe. Tarkemmat tiedot julkaistaan seuraavassa tiedotteessa. 

2) Saimaan Metsänomistajien metsäretki Timo Saaraisen Varis-Lavolan metsiin  26.5.2025

Metsäretken kohteena oli mäntytaimikko, jolla oli tehnyt hirvituhojen torjuntaa ja hakkuuaukko, jolla tehtiin kirjanpainajien seurantaa.

Mäntytaimikko

Tilan, jossa mäntytaimikko sijaitsee, Timo oli hankkinut vuonna 2018.  Alue oli uudistettu äestämällä ja kylvämällä jo aiemmin vuonna 2016. Alkajaisiksi taimet piti etsiä heinän seasta. Varhaisperkaus oli tehty vuonna 2024 niin, että mäntyjä ei harvennettu ollenkaan. Omien sanojensa mukaan Timo kävi alueella "maaottelua" hirvien kanssa. Hirvituhojen estämiseksi taimikon reunamännyt oli ruiskutettu Trico-valmisteella (10 l) syksyllä 2024. Myös sinisiä latvasuojia oli laitettu n 1000 kappaletta syksyllä 2024. 


Kuva1. Sinisiä latvasuojia oli laitettu kuviolle n 1000 kappaletta. Kuvaaja Irma Welling.





Havainnot

-Männyt olivat säästyneet hirvituhoilta.

-Havaitsimme yksittäisiä ruskettuneita mäntyjä ja pienellä alueella ryhmän ruskettuneita mäntyjä. Yhden männyn juuristosta löytyi valkoisia männynjuurikäävän itiöemiä. Onkin ilmeistä, että männynjuurikääpä on aiheuttanut tyvitervastautia ja mäntyjen ruskettumista ja kuolemia. 

Kuva 2. Mäntytaimikossa näkyi yksittäisiä ja ryhmittäisiä ruskettuneita taimia. Kuvaaja Irma Welling.




Kuva 3. Männyntaimen juuresta löytyi juurikäävän itiöemä. Kuvaaja Juha Mikkola.





-Revon Seppo löysi Youtube:sta Metsäkeskuksen Henna Höglundin ja Luken Tuula Pirin juurikääpäesityksen ( https://www.youtube.com/watch?v=Ctb2g6w_nz4 )ja saimme metsäluennon juurikäävästä ja sen torjunnasta. Esillä oli myös saartamismenetelmän käyttö, jossa juurikäävän vaivaaman taimen ympäristöstä poistetaan taimet parin metrin säteellä ja kannot käsitellään Rotstop-aineella. Rotstop vie tilan juurikäävältä ja estää siten sen leviämisen. Menetelmä on toki työläs. Tulevat harvennukset tulee tehdä routaisen maan aikana juurikääpäitiöiden leviämisen estämiseksi.

-Ruskettuneiden mäntyjen tilannetta kannattaa seurata ensi keväänä, virkoavatko ne vai onko kaikkien osalta kyse juurikäävän aiheuttamista tuhoista.


Aukko ja kirjanpainajaseuranta

Noin yhden hehtaarin aukolla oli 2 Nordforest Nove-kuoriaisansaa, joilla seurataan kirjanpainajatilannetta alueella. Ansaan laitetaan teepussin näköisissä pusseissa kirjanpainaja-feromonia, jolla kirjanpainajia houkutellaan. 

Kirjanpainajan ja kuusentähtikirjaajan iskettyä kuviolle, kuvio hakattiin 2023 ja kääntömätästettiin vuonna 2024. Kuvio uudistetaan luonnontaimilla luontaisesti.

Kuva 4. Retkeläiset tutustumassa kirjanpainaja-ansaan. Kuvaaja Irma Welling.






Kuva 5. Saaraisen Timo esittelee kirjanpainaja-feromoni-lähdettä. Kuvaaja Irma Welling.




Kuva 6. Löytyihän niitä kaarnakuoriaisia ansasta. Kuvaaja Irma Welling.




Havainnot

-Kirjanpainajia ja muitakin kuoriaisia oli jo jonkin verran kertynyt ansaan. Kirjanpainajien parveilu ajoittuu säistä riippuen toukokuun loppupuolelle. 

-Kirjanpainajien kannalta riskipuita (puut, joiden kasvu on hidastunut ja halkaisija on yli 20 senttiä ja joita auringon paahde ja kuivuus koettelevat) ei näkynyt alueen reunoilla.

-Pyydyksillä ei voida tappaa kirjanpainajakantaa kokonaan. Ansat soleltuvat seurantaan ja tulevien tuhojen ennakointiin.

-Keskusteluissa tuli esille kysymys metsään jääneiden lumppien osuudesta kirjanpainajien leviämiseen. Kysymys jäi pohdinnan tasolle.


Kuva 7. Kahvittelimme ja vietimme Timon puolison Heidin syntymäpäiviä sateen yllättäessä työkaluvarastona toimivassa kontissa.  Siellä kaikilla oli niin mukavaa! Kuvaaja Juha Mikkola.




Isot kiitokset Heidille ja Timolle ja kaikille osallistuneille! Automatkalla tunnelmaa nosti radiosta tullut O sole mio!


3) Koosteita Metsälehdistä 9-10/2025

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti