maanantai 21. joulukuuta 2020

 Nyt niitä saa … niitä Metsärannan joulukuusia !

Saimaan Metsänomistajien uusin jäsen on metsälakiasiantuntija ja-yrittäjä Risto Laukas. Moni muistaa/tuntee Riston Lappeenrannan kaupungin metsätalouspäällikkönä. Metsätalouspäällikkönä hänen hoidossaan oli 4 000 hehtaaria taajamametsiä. Siitä työstä Risto jäi eläkkeelle 30 työvuoden jälkeen huhtikuussa 2019. Nyttemmin Ristolla on oma yritys nimeltä Metsäyrittäjä Risto Laukas, jonka palveluja ovat kaikkien metsätyöpalveluiden lisäksi mm. metsälakiasiat, metsänomistajaneuvonta, omaisuudenhoito ja kiinteistöt, pihat ja erikoiskohteet, tiet ja ojat, koulutuspalvelut, laatu- ja ympäristöjärjestelmät. Koulutukseltaan Risto on omien sanojensa mukaan nelinkertainen metsäteknikko, kun hänellä on Kotkan metsä- ja puutalouden oppilaitoksesta metsäteknikon tutkinnon lisäksi metsätalousinsinöörin (AMK) ja metsätieteiden kandin koulutukset. 

Risto on kotoisin Pulsasta, jossa hänellä on mm. Metsäranta-metsätila. Metsätilaan kuuluvat mm. vuonna 2007 metsitetty 10 hehtaaria pelto ja 1,6 hehtaarin luontaisesti metsittynyt pelto. Niillä pelloilla kasvaa nyt joulukuusia. Tänä vuonna isompia, 4-7 metrisiä joulukuusia on mennyt metsäylioppilaille Helsinkiin. Ristolla on myös 4 hehtaarin yksityinen luonnonsuojelualue, jonka hän on perustanut ilman Metso-rahoitusta. Omissa metsissään Risto tavoittelee hyvää kasvua, 8 -10 kuutiota hehtaarilta. Hoidot ja harvennukset hän tekee ajallaan. Metsäautotieverkosto hänellä on tavanomaista parempi. 

Miten niitä joulukuusia sitten kasvatetaan ? Lyhyesti, kuusia leikataan ja typistetään sekä lannoitetaan. Aikaisemmin suosittuja olivat serbiankuuset, mutta tänä päivänä metsäkuuset ovat suosituimpia. Ristolla ja kumppaneilla on kolme kuusenmyyntipistettä, joista yksi on kaupungissa kotipihalla Viljalankatu 9:ssä. Pihalla on myös 30 puulajin puisto, jossa kasvaa mm. sateenvarjojalava, siperianvaahtera, surukuusta ja kyynelpihlajaa.

Risto esittäytyy ja kertoo metsänomistajan edunvalvonnasta kaavoituksessa seuraavassa SaiMen vuosikokouksessa 4.3.2021!


Risto kuusimyymälän portilla (kuvaaja Irma Welling)

Metsälakiasiantuntija Risto Laukas esittelee moottorisahalla tekemäänsä kätevää linnunpönttöä (kuvaaja Irma Welling) 

21.12.2020
Irma Welling


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti