maanantai 17. toukokuuta 2021 Hei SaiMelaiset !


Kesä tuli ryminällä ja odotamme koronarajoitusten kevenemistä 1.6.2021 alkaen. Siinä toivossa SaiMen hallitus on suunnitellut metsä- ja luontoretken Masteensaareen la 19.6.2021 ja luontoretken Hämmäauteensuolle ma 2.8.2021! Lisäksi tiedoksi kaksi hirvieläinten aiheuttamiin vahinkoihin liittyvää koostetta. 


1) Ennakkotieto metsä - ja luontoretkestä  Masteensaareen la 19.6.2021  


Mikäli AVI (Aluehallintovirasto) sallii teemme metsä- ja luontoretken la 19.6.2021 Lappeenrannan kaupungin omistamaan Masteensaareen. Masteensaari sijaitsee Saimaalla, noin 2 kilometrin päässä Tiuruniemen kärjestä. 

Saari on ainutlaatuinen, paratiisimainen. Hiekkaranta löytyy saaren kaakkoisosasta. Saaresta löytyy useita luontokohteita. Saaren keskiosan iäkkääseen kuusikkoon iski kirjanpainaja ja se jouduttiin hakkaamaan vuonna 2016. Hakkuun urakoi Metsä Group. Liitteenä olevalta Risto Laukkaan videolta voitte katsoa miten puut lastattiin proomuun kuljetettavaksi tehtaille.  Oppaina retkellämme ovat ainakin Lappeenrannan kaupungin silloinen metsätalouspäällikkö, jäsenemme  Risto Laukas, metsäasiantuntija Tomi Asikainen Metsä Groupista ja kasvitieteilijä Seppo Vuokko Savitaipaleelta. Mukaan tulee myös Jaakko Temmes Etämetsänomistajien Liitosta ja Pääkaupunkiseudun Metsänomsitajista. Metsä Group kustantaa venematkan Imatran Kylpylän rannasta.

Ennakkoilmoittautumiset Irma Wellingille (irmawelling.iwell@gmail.com).


2) Kooste ”Korvausta tuhoista” ( Liina Kjellberg, Metsälehti 6/2021)

*Valtio korvaa hirvieläinten aiheuttamia tuhoja.

*Metsänomistaja saa korvausta, jos tuhon on vähintään 170 €:n suuruinen.

*”Heikki Kuoppla, Suommen metsäkeskus: ”Nyrkkisääntö on, että Etelä-Suomessa korvauskynnys ylittyy, jos kolmen metrin mittaisen ja puolen hehtaarin suuruisen suositusten mukaan hoidetun männyntaimikon taimista kolmasosa on vaurioitunut pahoin”. Pahoin vaurioituneeksi lasketaan esimerkiksi sellaiset taimet, jotka ovat menettäneet sekä latvakasvaimen että kaikki ylimmän okskiehkuran versot. Pahoin vaurioituneita ovat myös taimet, joiden oksista ja neulasista on syöty yli 75 % tai joiden kuoren pinta-alasta yli 25 % on vaurioitunut.

*Tuhot ilmoitetaan Suomen metsäkeskukseen. Hirvivahinkoarvion teettäminen maksaa vähintään 150 €, joten vahingon suuruutta kannattaa arvioida osoitteesta www.maastotaulukot.fi löytyvällä laskurilla. 

*Metsäkauriin aiheuttamia tuhoja valtio ei korvaa. Sen ja myyrien tuhoilta voi suojautua vakuuttamalla metsänsä.

Kooste löytyy nettisivuiltamme linkistä:

 http://www.saimaanmetsanomistajat.fi/p/metsakyna_7.html


3) Kooste ”Kevät kutsuu taimikkoon” (Liina Kjellberg, Metsälehti 6/2021)

*Valkohäntäpeura ja metsäkauris syövät pääasiassa pieniä taimia, hirvi taas aiheuttaa eniten tuhoja yhdestä kolmeen metrin mittaisissa taimikoissa.

*Timo Saksa, Luke: ”Jos taimista 10-20 % on kuollut ja kuolleita taimia on siellä täällä, niiden voidaan ajatella korvautuvan luonnontaimilla. Jos taas kasvatettavien taimien määrä putoaa hehtaarilla lähelle tuhatta, kannattaa harkita täydennysistutusta.”


Kooste löytyy nettisivuiltamme linkistä:

 http://www.saimaanmetsanomistajat.fi/p/metsakyna_7.html


Metsäterveisin,


Irma W,pj
040 555 4228

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti