perjantai 16. heinäkuuta 2021

 Hei SaiMelaiset  !


EU julkaisee uuden metsästrategiansa 20.7.2021. Se on vuotanut ennakkoon julkisuuteen ja on herättänyt vilkasta lehti- ja nettikirjoittelua.

Julkaisin eilen Metsänomistajien foorumin FaceBookissa kirjoituksen "Paradoksaalinen tilanne – toisaalta puurakentamisella saavutetaan merkittäviä ilmastollisia hyötyjä ja toisaalta metsiä vaaditaan suojeltavaksi entistä enemmän monimuotoisuuden turvaamiseksi

Kirjoitus keräsi 61 peukutusta ja 16 kommenttia. Voit tutustua kirjoitukseen ja osaan kommenteista alla.

Metsäterveisin,
Irma W, pj
040 555 4228Irma Welling
Paradoksaalinen tilanne – toisaalta puurakentamisella saavutetaan merkittäviä ilmastollisia hyötyjä ja toisaalta metsiä vaaditaan suojeltavaksi entistä enemmän monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Kuvassa on Suomen suurin puukoulu, Mansikkalan koulukeskus, joka toimii monitoimitalona (päiväkoti, peruskoulu, lukio) 1350 lapselle ja opiskelijalle. Kokonaisuus on uskomattoman kaunis ja toiminnallinen kokonaisuus.

Puurakentaminen on parasta puun käyttöä, kun puu sitoo hiilen koko elinkaarensa ajaksi. Lisäksi puu on helppo kierrättää elinkaarensa lopuksi. Puurakentamisella vähennetään 10-40 prosenttia elinkaaren aikaisia päästöjä betonirakentamiseen verrattuna. Massiivipuulevyjen kehittäminen ja tuottaminen on mahdollistanut puun käytön kohteissa, joissa puuta ei ole totuttu käyttämään. Massiivipuulevyt ovat myös muuttaneet rakentamisen totuttua tapaa. Rakennuksen tietokonemallinnusta hyödynnetään jo massiivipuulevyjen tuotannossa ja mitoittamisessa. Rakennuksen osat voidaan valmistaa sääsuojissa ja aitona kuivarakentamisena. Kosteutta ei päästetä missään vaiheessa rakenteisiin. Rakennusaikainen kosteus on merkittävä sisäilmasto-ongelmia aiheuttava riskitekijä.

Kyllä metsien monimuotoisuutta voidaan turvata ilman suojelua talousmetsien kestävällä hoidolla. Kestävään talousmetsien hoitoon päästään säästöpuita ja riistatiheiköitä jättämällä, lisäämällä metsien rakenteellista monimuotoisuutta ja lisäämällä lahopuuta esimerkiksi lehtipuita kaulaamalla tai tekopökkelöitä niistä tekemällä.

Risto Laukas
Monipuolinen metsänkäsittely on parasta kestävyyttä ja samalla se minimoi riskit. Taimikoita on hoitamatta runsaasti eli kyllä riistatiheikköjä riittävästi, myrskyt hoitavat lahopuuta ilman ihmisen toimintaa ja aina on käsittelemättömiä metsiä ilman suojelua valtion varoin. Kasvu on tärkein asia, se varmistaa kestävyyden kaikki kriteerit ja samalla tehtaiden puuhuollon. Sellutehtaita tarvitaan kuten myös sahoja sekä pylvään ostajia. Vihreät ajavat metsätalouden alas, se pitää estää. Kolme tärkeintä asiaa: kasvu, kasvu ja kasvu!

Jarmo Raudaskoski
Monimuotoisuushöpötys metsien suhteen on mennyt liiallisuuksiin. Luonnosta vieraantuneet kaupunkilaiset ylläpitävät ja hallitsevat keskustelua.

Mika Laine
Moni ei edes tiedä, mitä se oikeasti tarkoittaa. Monimuotoisuutta pitäisi katsoa kauempaa. Ei jokainen hehtaari voi sisältää kaikkea monimuotoisuutta.

Marko Miini
Aloitus oli erinomainen.
Monimuotoisuus pitäisi nyt määritellä siten, että se ei tarkoita kaikkea metsänhoitoa ja ohjaa kaikkea toimintaa metsässä. 
Ainakin itselleni on aika epäselvää mitä monimuotoisuudella konkreettisesti tarkoitetaan missäkin metsätyypissä. 
Tuskin se voi tarkoitaa, että metsän monimuotoisuutta pitää lisätä kaikkialla, oli kyse mistä tahansa metsästä, missä jotain kasvaa?

Outi Pettersson
Loistava aloitus Irma! Ja hyviä kommentteja tässä keskustelussa. 
Mika Laineen kommentti, että pitäisi katsoa kauempaa osuu aivan asian ytimeen. Liikaa tuijotetaan yhtä asiaa ja unohdetaan kaikki muu, mihin siihen yhteen asiaan vaikuttaminen vaikuttaa muuten. Isomman kokonaisuuden ja asioiden riippuvuussuhteiden ymmärtäminen olisi nyt todella tärkeää näissä metsäasioissa(kin). 
Jos puuta ei Suomessa hakata, sitä hakataan muualta. 
Jos puuta ei Suomessa hakata, sitä ei ole käytettäväksi ympäristöystävällisempään rakentamiseen.
Jos puuta ei Suomessa hakata, metsät ränsistyvät ja kasvu hidastuu.
Jos puuta ei Suomessa hakata, suomalaisilta vähenee sekä metsätalouden, että metsäteollisuuden työpaikat ja niihin välillisesti liittyvät työpaikat. 
Jos puuta ei Suomessa hakata, eivät myöskään suomalaiset uudet puupohjaisia raaka-aineita käyttävät innovaatiot pääse lentoon ja viemään Suomea maailmankartalle.

Juha Nikula
Puurakentamisessa käytetään ympäristö-ystävällistä palonsuoja ainetta jota voi käyttää myös sisätiloissa. Ainakin Koskinen käyttää sitä. Valmistetaan Suomessa, Porvoossa.

Aapo Palonen
Jokainen metsänomistaja voi toimillaan edistää metsäluonnon monimuotoisuutta. Pahinta on sen merkityksen vähättely julkisuudessa. Hankitaan oikeutuksemme metsien hoitoon itse hyvällä työllä. Jos metsänomistaja ei itse tiedä miten toimia, kannattaa käyttää metsäasiantuntijaa apuna.

Panu Vaaramo
EU:n vuotanut metsästrategia kyllä nimenomaan kannattaa puun rakennuskäyttöä. EU haluaa, että tukit kasvatetaan jatkuvalla kasvatuksella ja lyhyen elinkaaren (sellupohjaisia) tuotteita ei enää tehtäisi eikä puuta poltettaisi. Vähän näyttää, että siellä ei oikein ymmärretä kuinka monessa tuotteessa sellu on jo mukana (kuten jäätelössä). Muutenkin on vaikea ymmärtää tätä kiertotalouden vastustamista, joka käytännössä tarkoittaa fossiilisten tuotteiden kannattamista.

Hyvä kirjoitus 
😀 betoni teollisuus yrittää kovasti mollata puuta ja vähättelee päästöjään, mutta molempia tarvitaan. On järjestöjä jotka vastustaa puurakentamista kun joudutaan kaatamaan puita raaka-aineeksi. Vaikka kaikki Suomen kerrostalot rakennettaisiin puusta, puumäärä kasvaa muutamassa tunnissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti