sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

 Hyvää Palmusunnuntaita SaiMelaiset!


Olipa vilkas vuosikokousten viikko! Löydät alta kuulumisia  SaiMen ja Etämetsänomistajien Liiton vuosikokouksista ja niihin liittyneistä oheistapahtumista. Mukana myös metsänhoitoyhdistysten vaaliasiaa ja koosteita lehdistä.

Tässä vielä Palmusunnuntain kunniaksi näyte virpomisperinteestä:

"Virvon varvon vitsat selkään
onnen, rahan, rakkauvet,
hyvät kaikki kohdallesi,
elämiset mieliksesi!"

Pajunkissaterveisin,
Irma, pj
040 555 4228


1) SaiMen vuosikokous ja tutustuminen Halkokauppiaan Rouvan toimintaan to 21.3.2023

SaiMen vuosikokous pidettiin Halkokauppiaan Rouvan upouusissa tiloissa Selkäharjussa. Osallistujia oli ilahduttavan runsaasti, 18. Myös Etämetsänomistajien Liiton puheenjohtaja, metsäneuvos Rauno Numminen kävi tervehtimässä meitä.


Kuvassa pöydän päässä Liiton puheenjohtaja Rauno Numminen, siitä vasemmalle Kimmo Kylämies ja Mika Laine sekä Juha Mikkola.


Halkokauppiaan Rouvan toimintaan tutustumassa

Halkokauppiaan Rouvan toimintaa esittelivät yrittäjät Juha ja Virve Montonen. Juha on aloittanut maanviljelijänä Korkea-ahossa ja Vive on koulutukseltaan artesaani. Pikkuhiljaa klapikauppa tuli mukaan toimintaan. Vilkkaan kysynnän siivittämänä klapitoimintaa laajennettiin Korkea-ahossa. Nyt maanviljelyksestä on luovuttu kokonaan ja klapitoiminta on siirretty uusiin tiloihin Selkäharjuun. Koivu on suosituin ostajien keskuudessa, mutta havupuullekin löytyy suosijia/käyttäjiä. Koivun suosio selittää sen korkea lämpöarvoa, eikä koivu räisky havupuiden tavoin takassa. Koivu voi kuitenkin olla liian raju ylikuumenemisen vuoksi pienemmissä kaminoissa. Juha ja Virve ostavat puuta suoraan lähialueen metsänomistajilta. He myös organisoivat kuljetuksen lanssista hallille. Tarvittaessa he voivat organisoida myös hakkuun. Uusien tilojen avajaisia ja klapipäiviä vietetään pe 5.4.2024, jolloin on myös työnäytöksiä.

Virve oli leiponut meille metsän tuotteista, sienistä ja mustikoista, suussa sulavia herkkuja.


Kuvassa vasemmalta Juha ja Virve Montonen sekä Riku Aapro.


SaiMelaiset klapikonetta tutkimassa.


SaiMelaiset uudessa klapihallissa takanaan  mittavat pinot kuormalavoja. 

2) Etämetsänomistajien Liiton (ETAMOL) vuosikokous la 23.3.2024

Puheenjohtaja Irma Wellingin terveiset Liiton vuosikokouksesta:

*ETAMOLilla on 16 jäsenyhdistystä. Niistä SaiMe on jäsenmäärältään 9. suurin. Irma Welling nimettiin Jaakko Temmeksen (PKMO) varajäseneksi hallitukseen ja Liiton edustajaksi MTK metsävaltuuskuntaan.

*Markkinointi- ja viestintäjohtaja Juha Laine, Metsä Group (MG): Metsä Group pyrkii kohti fossiilitonta metsätaloutta siirtymällä kaasu- ja sähkörekkoihin, korvaamalla urean ROTSTOPilla juurikäävän torjunnassa ja siirtymällä biohajoaviin teräketjuöljyihin. 

*Johtaja Martta Fredrikson, Metsäsäätiö: Menekinedistämismaksu puukaupassa on verotuksessa vähennyskelpoinen. Alle 5 000 € hakkeilla on jatkuva haku. Keskeisimmät avustuskohteet ovat: tutkimus, vaikuttajaviestintä, lapset&nuoret ja vastuullisuushankkeet. Hankkeilta edellytetään yleishyödöllisyyttä.

*Asiakkuusjohtaja Aaro Saarimäki, Tapio Oy: Metsälehden +digilehden lukuoikeustarjous ETAMOLin jäsenille on 95 €/vuosi. Tunnuksella Etämo saa 20 % alennuksen myös maastokartoista, verkkokursseista ja Metsänhoitosuosituksista. Taimi Sankari taimilla hidastetaan juurikäävän leviämistä.

*Hallituksen puheenjohtaja Janne Mankki, Suomen Pakuri Oy: Käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että pakurisienet vaativat pidemmän ajan tullakseen ulos ympätyistä koivuista kuin alunperin arvioitiin. Pakuria päästään lypsämään keskimäärin 10- 12 vuoden päästä ymppäyksestä. Pakurin kehittymistä voi nopeuttaa poraamalla ymppireikää niin, että sienikasvain pääsee puskemaan kuoresta ulos. Itämistä on nopeutettu korvaamalla ymppi väkevämmällä tahnalla. Tahnalle tehdään kuorimaraudalla luukku, joka niitataan kiinni. Kehitteillä on myös motoymppi, joka ruiskutetaan kannolle. Tällainen on mm. lakkakääpä. Toinen kehityssuunta ovat tryffeliympit. Esimerkiksi visakoivun juuriin ympätyistä itiöistä muodostuneiden tryffeleiden löytämiseen tarvitaan koulutettu koira sitten. 

*Toimitusjohtaja Aku Mäkelä, Kuutio Oy: Sähköinen puukaupan kilpailutuspaikka on maksuton yksityisille metsänomistajille. Kauppaa voi tehdä pystykaupalla tai hankintakaupalla. Mukana on 150 ostavaa organisaatiota. Kuutiossa puukaupan kilpailutuksen voi tehdä itse tai avustettuna (metsätalousyrittäjät, mhyt, metsäyhtiöt). Kuutiossa voi myydä myös energiapuueriä ja erikoispuulajeja. 

Kuvassa Janne Mankki Valkealasta kertomassa Suomen Pakuri Oy:n toiminnasta.


3) Mhy-vaalit

Mhy Etelä-Karjalan valtuuston vaalit pidetään marraskuussa 2024. Ehdokasasettelu alkaa jo kesäkuussa. SaiMelaisisia on ollut 5 valtuustossa. Nyt tarvittaisiin uusia ehdokkaita, kun näyttää siltä, ettei ainakaan 4 asetu uudelleen ehdokkaaksi. Jäsenemme Samu Savolainen on jo ilmoittautunut ehdokkaaksi. Jos haluat ehdokkaaksi, niin ilmoittaudu Irmalle. Yritämme näin keskittää ääniä jäsenillemme.

4) Koosteita Stora Enson TerveMetsä-lehdestä ja Metsälehti Makasiinista

http://www.saimaanmetsanomistajat.fi/p/metsakyna_7.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti